پرسشگر گرامی با سلام سپاس از ارتباط تان با این مرکز.
آنچه در قرآن در این باره وجود دارد، با عنوان سحر آمده است ،نه طلسم .
از بررسی حدود 51 مورد کلمه سحر و مشتقّات آن در قرآن به این نتیجه میرسیم که سحر از نظر قرآن به دو بخش تقسیم میشود:
1. بخشی از سحر فریفتن و تردستی و شعبده بازی و چشم بندی است و حقیقتی ندارد ،چنان که قرآن میفرماید:
ریسمان ها و عصاهای جادوگران زمان موسی در اثر سحر خیال میشد که حرکت میکنند(1) هم چنین آمده است: هنگامی که ریسمان ها را انداختند ،چشم های مردم را سحر کردند و آنان را ارعاب نمودند. (2)
از این آیات استفاده میشود که بخشی از سحر حقیقتی ندارد و اثری نمی گذارد، بلکه نوعی تردستی و چشم بندی است و واقعیت ندارد.
2. بخشی از سحر اثر میگذارد، مانند آیه 102 سوره بقره که داستان هاروت و ماروت را بیان میکند و میفرماید : سحر هایی را به مردم میآموختند، ولی آنان که سحر را فرا میگرفتند ،بین مرد و زن جدایی میانداختند (فیتعلمون منهما ما یفرّقون به بین المرء و زوجه) نیز چیزهایی می آموختند که به آنان ضرر میرساند و نفعی نمی بخشید.
بنابراین سحری که می تواند بین زن و مرد جدایی اندازد ، در قرآن به عنوان یک حقیقت مطرح شده است.
امّا آیا تأثیر سحر و جادو فقط جنبه روانی دارد و یا این که اثر جسمانی و خارجی هم ممکن است داشته باشد؟
در آیات مذکور اشاره ای به آن نشده، بعضی معتقدند اثر سحر تنها در جنبه های روانی است. بنابراین، سحر اجمالا تأثیر دارد، اگر چه تأثیر روانی.
از این رو، در اسلام از یادگیری سحر و انجام دادن اعمال سحر و جادوگری به شدت منع شده است . اکثر این گونه باورها (شانس و اقبال ،بخت و ستاره یا سحر و جادو و طلسم)که در مردم وجود دارد، نه پایه و اساس عقلی و علمی دارد و نه دینی . آن قسم از سحر و طلسم که در برخی کتب دینی آمده است، اگر چه اصلش واقعیت دارد، ولی اصل و حقیقت آن در دسترس مردم و شیادان نیست. بنا بر این ذهن خود را از این حرف های بی اساس و خرافی پاک کن.
بیش تر مشکلاتی که در زندگی زن و شوهر پیش می آید ، از عوامل طبیعی، سرچشمه می گیرد. گاهی حساسیت های زیادی و بیجای برخی همسران ، سوء ظن های غلط ، دخالت کردن زن یا شوهر در همه کارها یا کارهای ریز و غیر قابل توجه ، بی توجهی به اصولی کاربردی و اساسی در زندگی مشترک مانند : عفو و گذشت ، اعتماد به یکدیگر و...
نوشته اید : خداوند در این مورد چگونه زن و مرد را یاری می دهد؟
خداوند در همان آیه 102 بقره می فرماید : اگر چه ساحران تلاش می کنند بین زن و مرد جدایی بیفکنند ، لیکن باید بدانند که آنان هرگز نمی توانند ضرر و زیانی به آنان برسانند ، مگر آن که خدا بخواهد .
خداوند برای رسیدن به هر مقصدی راهکار و اسباب و عللی قرار داده است . برای بطلان سحر نیز راهی مشخص کرده است .
اگر چنین چیزی را که می گویید ، واقعیت داشته باشد ، با راهکارهای زیر می توان سحر و طلسم را باطل ساخت:
1 ـ پناه بردن به خداوند(گفتن اعوذ بالله من الشیطان الرجیم) و خواندن سورههای فلق و ناس؛
2- خواندن آیه51 و52سوره قلم(یعنی از :" و إن یکادالّذین0000) و هم چنین خواندن " آیه الکرسی ".
3- حاج شیخ عباس قمی در کتاب مفاتیح الجنان از امیر المؤمنین(ع) نقل نموده است که جهت باطل کردن سحر این جملات را بنویسید و همراه خود داشته باشید :
بسم الله و بالله ، بسم الله و ما شاء الله، بسم الله و لا حول و لا قوّه إلاّ بالله .قال موسی ما جئتم به السحر إنّ الله سیبطله إنّ الله لا یصلح عمل المفسدین فوقع الحقّ و بطل ما کانوا یعملون فغلبوا هنالک و انقلبوا صاغرین.(3)
4- همچنین از حضرت روایت شده است :جهت محفوظ ماندن از سحر و جادو، شب ها پس از نماز و روزها پیش از نماز هفت مرتبه بخوانید: "بسم الله و بالله"سنشدّ عضدک بأخیک و نجعل لکما سلطاناً فلا یصلون إلیکما بآیاتنا أنتما و مَن اتّبعکما الغالبون.(4)
محمد بن مسلم از امام صادق(ع) نقل کرده : "جهت بطلان سحر، این دعا را بنویسید و همراه خود نگه دارید:" قال موسی ما جئتم به السحر إنّ الله سیبطله إنّ الله لا یصلح عمل المفسدین و یحقّ الله الحقّ بکلماته و لو کره المجرمون اَ أنتم أشدّ خلقاً أم السماء بناها رفع سمکها فسوّاها" تا آخر آیات سوره نازعات . در ادامه: "فوقع الحقّ و بطل ما کانوا یعملون فغلبوا هنالک و انقلبوا صاغرین و ألقی السحرة ساجدین، قالوا آمنّا بربّ العالمین ربّ موسی وهارون"(.5)
5- خواندن این آیه نیز جهت خنثی کردن اثر سحر وارد شده است:إنَّ ربّکم الله الذی خلق السموات و الأرض فی ستة أیّام ثمّ استوی علی العرش یغشی اللیل النهار یطلبه حثیثاً و الشمس و القمر و النجوم مسخّرات بأمره ألاَ له الخلق و الأمر تبارک الله ربّ العالمین".ادْعُوا رَبَّكُمْ تَضَرُّعاً وَ خُفْيَةً إِنَّهُ لا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ وَ لا تُفْسِدُوا فِي الْأَرْضِ بَعْدَ إِصْلاحِها وَ ادْعُوهُ خَوْفاً وَ طَمَعاً إِنَّ رَحْمَتَ اللَّهِ قَرِيبٌ مِنَ الْمُحْسِنِين.(6)
6- در صحیفه الرضا از امام رضا(ع) نقل شده است: "به جهت دفع ضرر سحر و بطلان آن دستت را مقابل صورت قرار بده و بخوان : بسم الله العظیم ربّ العرش العظیم إلاّ ذهبت و انقرضت".(7)
7- علامه کفعمی دعایی به عنوان حدیث قدسی نقل کرده است که خداوند به حضرت محمد(ص) فرمود: "کسی که دوست دارد از سحر در امان باشد، بگوید:
ْ "اللَّهُمَّ رَبَّ مُوسَی وَ خَاصَّهُ بِکَلَامِهِ وَ هَازِمَ مَنْ کَادَهُ بِسِحْرِهِ بِعَصَاهُ وَ مُعِیدَهَا بَعْدَ الْعَوْدِ ثُعْبَاناً وَ مُلَقِّفَهَا إِفْکَ أَهْلِ الْإِفْکِ وَ مُفْسِدَ عَمَلِ السَّاحِرِینَ وَ مُبْطِلَ کَیْدِ أَهْلِ الْفَسَادِ مَنْ کَادَنِی بِسِحْرٍ أَوْ بِضُرٍّ عَامِداً أَوْ غَیْرَ عَامِدٍ أَعْلَمُهُ أَوْ لَا أَعْلَمُهُ وَ أَخَافُهُ أَوْ لَا أَخَافُهُ فَاقْطَعْ مِنْ أَسْبَابِ السَّمَاوَاتِ عَمَلَهُ حَتَّی تُرْجِعَهُ عَنِّی غَیْرَ نَافِذٍ وَ لَا ضَارٍّ لِی وَ لَا شَامِتٍ بِی إِنِّی أَدْرَأُ بِعَظَمَتِکَ فِی نُحُورِ الْأَعْدَاءِ فَکُنْ لِی مِنْهُمْ مُدَافِعاً أَحْسَنَ مُدَافَعَةٍ وَ أَتَمَّهَا یَا کَرِیم"(8)
پی نوشتها:
1. طه (20) آیه 66.
2. اعراف (7) آیه 116.
3. مفاتیح ، باقیات صالحات ، باب سوم .
4. بحار الانوار، ج92 ، ص129.
5. همان.
6. همان ؛ مفاتیح الجنان،باقیات صالحات ، باب سوم.
7. همان .
8. کفعمی ، مصباح ، ص228؛ بحار الانوار, ج 92 ،ص 319.
نظر خودتان را ارسال کنید