آیا شستن قبر اموات وگل گذاشتن برای شادی روح مرده تاثیر دارد؟

متن سوال: 
سلام ايا شستن قبر اموات و گل گذاشتن بر روي مزارشان تاثيري در ارواح انان دارد؟وايا اين امر در تعاليم ديني وارد است؟

بسم الله الرّحمن الرّحيم سلام عليکم

بسياري ازاين آداب عرفي ومحلي است که بعضي به حالت افراط وگاهي اسراف درآمده است مثلا خريدن گل چند صد هزار توماني غير ازاسراف چيز ديگري نيست.البته در بعض روايا ت امده مستحب است روي قبر اب بريزند( نه اين که اورا بشويند ) زيرا تا زماني که تري ان باقي است اگر فرضا ان ميت اهل عذاب باشد عذاب از او بر داشته مي شود مانند اين روايت که مرحوم علامه مجلسي در کتاب «بحار الانوار، ج 82، ص 23، باب 12، روايت 10» نقل کرده است: : عن احمد بن موسى بن المتوکل عن على بن الحسين اسعد آبادى عن احمد بن ابى عبداللّه‏ برقى عن ابيه عن ابن ابى عمير عن بعض اصحابه قال سألت ابا عبداللّه‏ (ع) عن رش الماء على القبر قال يتجافى عند العذاب مادام الندى فى التراب؛

در روايت ياد شده، راوى از امام صادق(ع) پيرامون فلسفه آب ريختن بر قبر سؤال مى‏کند و حضرت پاسخ مى‏ دهند: «تا زمانى که رطوبت آب در خاک قبر باقى است، عذاب از آن رخت برمى‏بندد.چنين چيزي اعتبارشرعي نداردو يک موضوع عرفي و سنتي است، شايد با زدن سنگ روي قبر، ميت را متوجه خود مي کنند و با گذاشتن دست به روي سنگ قبر سعي در برقراري ارتباط با او دارند. هم چنين با شستن سنگ قبر به وسيله آب يا گلاب، سنگ قبر تميز مي شود و هويت خاک گرفته متوفي عيان مي گردد، واين يک نوع احترام وهماهنگي با روح اوست .و به او اعلام مي کنيم که: تو تنها نيستي و ما هنوز در کنارت هستيم، کمکت مي کنيم

. مطالعه بيشتر: و آنچه که در روايات به آن اشاره شده است دست گذاشتن روى قبر ، V} (بحارالانوار، ج 102، ص 295، زيارة المؤمنين و آدابها - مفاتيح ‏الجنان، زيارت قبور مومنين، ص 939){V و

يا ريختن آب روى قبر مادامى که رطوبت آن در خاک باقى است عذاب از صاحب قبر برداشته مى‏شود ، V} (شيخ صدوق، علل‏الشرايع، ج 1، قم، مکتبة‏الداورى، 1385ه، ص 307){V.

در ادامه مناسب است توجه شما را به مطالبي پيرامون هديه فرستادن براي اموات و نحوه آن و تاثير آن در حال انها جلب نماييم : در روايتي از امام صادق عليه السلام پيرامون زيارت اهل قبور آمده که چون در بين قبرها هستي يازده مرتبه سوره «قل هو الله» را قرا ئت کن وثوابش رابه روح آنان هديه نما,زيرا کسي که اين عمل را به جاي آورد خداوند به عدد همه مردگان ثواب وپاداش به او عنايت فرمايد.

خواندن سوره حمد (فاتحه الکتاب) و خواندن 7 مرتبه «انا انزلناه في ليله القدر» بر طبق گفته روايات، آثار مطلوب و مفيدي در حال اموات و گشايش در حال آنها دارد. به طور کلي خواندن قرآن کريم براي اموات و به نيت آنها و هر کار خيرى که انجام دهيد و ثوابش را به روح ميت هديه بکنيد، براى او مفيد است؛ چه ذکر و قرآن و نماز مستحبى و طلب مغفرت باشد، و چه صدقه. کسي که براي ميت عملى را انجام مى‏دهد، گرچه در نيت بايد قصد نيابت نمايد، ولى قسمت عمده ثواب آن طبق روايات ـ در نامه عمل او نيز نوشته مى ‏شود. البته باعث برى‏ءالذمه شدن ميّت نيز شده و او از عذاب و گرفتارى نجات پيدا مى‏کند.

مرحوم حاج شيخ عباس قمى در مفاتيح‏الجنان، ص 317 حديث صحيحى را از امام صادق(ع) نقل فرموده که در ضمن آن حديث اين طور آمده «ميت شاد و مسرور مى‏شود و گشايش پيدا مى‏کند به دعا و استغفارى که براى او مى‏کنند چنانچه زنده شاد مى‏شود به هديه که براى او مى‏برند و فرمود که ثواب نماز، روزه، حج، صدقه و ساير اعمال خير و دعا در قبر ميت بر او وارد مى‏شود و ثواب آن براى مرده و کسى که آنها را انجام داده نوشته مى‏شود». روايات ديگرى نيز در آنجا نقل شده که مى‏توانيد مطالعه کنيد، بنابراين يقين کنيد که آنچه براى اموات خودتان هديه مى‏کنيد در صورتى که اخلاص داشته باشيد به آنها مى‏رسد و ثوابش در نامه عمل خودتان هم ضبط مى‏شود.

مرحوم طبرسي در جلد اول مجمع البيان در فضيلت آيه «بسم الله الرحمن الرحيم» مي فرمايد: «پيامبر اکرم(ص) در حديثي مي فرمايد: «هنگامي که معلم به بچه بگويد بگو بسم الله الرحمن الرحيم و بچه اين جمله را بگويد، خداوند معلم و پدر و مادر اين بچه را مي آمرزد. در روايات آمده است که حضرت صادق(ع) فرمود: هرگاه چهل نفر نزد ميت حاضر شوند و بگويند: «اللهم انا لا نعلم منه الاخيرا»؛ يعني خدايا ما جز نيکي چيزي از او نمي دانيم، خداوند مي فرمايد: شهادت شما را در مورد او پذيرفتيم و آمرزيديم آنچه را که شما درباره او نمي دانيد.V}(معاد، شهيد دستغيب، ص 47، دارالکتاب).{V

به طور خلاصه لطف و رحمت الهي در مورد اموات فراوان و بي شمار است و امور فراواني موجب تخفيف عذاب آنها و يا آمرزش آنها مي گردد؛ البته بهترين هديه براي اموات قضاي حقوق واجبي است که بر عهده آنها باقي مانده است مثل نماز و روزه و حج واجبي که از ميت فوت شده و يا بدهکاري هاي او مثل بدهي خمس و زکات و بدهي به مردم و حقوقي که از مردم بر ذمه دارد، اداي اين حقوق واجب در حال ميت بسيار مفيد و مؤثر است و او را از عذاب و ناراحتي رها مي کند.

براي مطالعه بيشتر ر.ک: - وسائل الشيعه، کتاب الطهاره، باب 25، و باب 17 و باب 27. - معاد، شهيد دستغيب شيرازي.

انسان از مرگ تا برزخ نعمت الله صالحي حاجي آبادي ص75و مستحبات و اعمالي رو که در هنگام زيارت قبور مسلمين بايد انجام داد:

1-مستحب است در نزد قبر ميت خواندن سوره حمد و ناس و فلق و توحيد و آيه الکرسي هر کدام سه مرتبه و سوره قدر هفت مرتبه

2-از رسول خدا –ص- چنين نقل شده است : هر که بر قبرستان عبور کند و 11 مرتبه سوره توحيد را بخواند و ثوابش را به اموات آن قبرستان هديه کند به تعداد آن مردگان اجر و پاداش مي يابد .

3-در روايات معتبر آمده است که اگر کسي به نزد قبر برادر مومن خود برود و رو به قبله دستش را بر روي قبر بگذارد و 11 مرتبه سوره قدر را بخواند از ترس بزرگ روز قيامت در امان خواهد بود . و در روايت ديگر ديگر آمده که خداوند او و صاحب قبر هر دو را بيامرزد .

4-در روايت آمده که حضرت باقر –ع- نزد قبر يکي از شيعيان ايستادند و اين دعا را خواندند : اللهم ارحم غربته و صل وحدته و آنس وحشته و آمن روعته و اسکن اليه من رحمتک ما يستغني بها عن رحمه من سواک و الحقه بمن کان يتولاه 5- طبق رواياتي که از حضرات معصومين (ع ) وارد شده است زيارت اهل قبور موئمنين در روزهاي دوشنبه و پنج شنبه و جمعه مستحب مؤکد است و سنت پيامبر و سيره اهل بيت (ع ) نيز چنين بوده است و فعل معصوم نيز براي ما حجت است و در روايتي از رسول خدا(ص ) آمده است که حضرت فرمود: ((هديه بفرستيد براي مردگان خود)) پس سوال شد چيست هديه مرده ها؟ فرمود: صدقه و دعا. و فرمود ارواح مؤمنين هر جمعه به آسمان دنيا مقابل خانه ها و منزل هاي خود فرياد مي کنند هر يک از ايشان به آواز حزين با گريه اي اهل من و اولاد من اي پدر من و مادر من و خويشان من مهرباني کنيد بر ما...)).

 التماس دعا

 

براي آگاهي بيشتر ر.ک : 1- مفاتيح الجنان , مرحوم حاج شيخ عباس قمي، قسمت قبور زيارت مؤمنين , ص 1014

2- اصول کافي , ج 3, باب 13 از ابواب المزار 3- کامل الزيارات , ابن قولويه , ص 320

4- وسائل الشيعه , ج 3, باب 55, ص 223, انتشارات آل البيت

سوالات مرتبط

 

 

پربازدیدترین ها