باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
انچه در اين باره مي توان بيان داشت اين است که حضرت آدم عليه السلام اولين بشر نيست، بلکه اولين بشر موحد است که آفرينش او براساس فطرت الهي استف اما در مورد نسل چندم بودن آن اطلاع نداريم.
حضرت امام صادق عليهالسلام در حديثي ميفرمايند:
«شايد شما فکر ميکنيد که خداوند جز شما بشري نيافريده است، چرا! به خدا قسم که خداوند هزاران هزار بشر آفريده است که شما در آخر اين سلسله قرار داريد».
در کتاب خصال شيخ صدوق از امام محمد باقر عليهالسلام نقل شده است که خداوند عزوجل از آن روز که زمين را آفريده، هفت عالم در آن پديد آورده است و بشرهاي اين عوالم از فرزندان حضرت آدم عليهالسلام نبودهاند و خداوند آنها را يکي پس از ديگري با جهان مربوط به خودشان در زمين منزل داد، سپس حضرت آدم عليهالسلام ابوالبشر را آفريد و انسان را از او پديد آورد.
در کتاب «ناسخ التواريخ» نقل شده که شخصي به خدمت حضرت علي عليهالسلام رسيد و سؤال کرد که سه هزار سال پيش از حضرت آدم چه کسي بود؟ حضرت فرمودند: بشر؛ عرض کرد قبل از آن بشر کي بود؟ فرمود: بشر؛ سه بار اين سخن تکرار شد، سائل سر به زير انداخت. آنگاه حضرت علي عليهالسلام فرمودند: اگر سي هزار بار هم سؤال ميکردي، همين جواب را ميشنيدي.
لازم است در اين مقال خلاصه ايي از ادوار آفرينش بشر نيز بيان شود:
قرآن کريم حکايت آفرينش بشر را با خلقت حضرت آدم عليهالسلام شروع کرده و بيان نکرده است که آيا ظهور نوع بشر منحصر به همين دوره است يا اين که قبلاً هم دورههايي بر او گذشته است که آخرين آنها ما هستيم.
مرحوم علامه طباطبائي قدسسره به استناد آيه 30 سوره بقره «و چون پروردگارت بر فرشتگان گفت: من ميخواهم در زمين جانشيني قرار دهم، گفتند: آيا ميخواهي در روي زمين موجودي قرار دهي که تباهي کند و خونها بريزد؟ با اين که ما تو را به پاکي ميستائيم و تقديس ميگوئيم؟ گفت: من چيزهايي ميدانم که شما نميدانيد»؛ ميفرمايد که قبل از دوره کنوني، دورههاي ديگري بر نوع بشر گذشته است که ملائکه از خونريزي آنان اطلاعاتي داشتند.
با توجه به احاديث و آيه فوق و توضيحات بعد مشخص ميشود که زندگي بشر دو دوره دارد: يک دوره قديمي که براساس تحقيقات دانشمندان ژئولوژي(زمينشناسي) عمر نوع بشر در اين دوره از ميليونها سال هم تجاوز ميکند و آثار و فُسيلهايي پيدا کردهاند که مربوط به بيش از پانصدهزار سال قبل است. آنها عقيده دارند که به وجود آمدن موجودات زنده روي زمين، واقعا اعجابانگيز و يکپارچه معجزه است.
آخرين پديده قدرت لايزال الهي که روي کره زمين طي دورانهاي زمينشناسي رخ داده است، «پديده خلقت پستانداران امروزي» است. پستانداران امروز با داشتن بعضي صفات طبيعي و تشريحي از ساير استخوانداران و از جميع جانوران چند سلولي متمايز هستند. اقسام اوليه آنها مربوط به اواسط دوران دوم ميباشد. از اوايل دوران سوم زمينشناسي پستانداران حقيقي يعني آنهايي که در حال بلوغ صفات مخصوص پستانداران را داشتند، ظاهر شدند و در تمام خشکيهاي آن زمان پراکنده شدند. در اواخر اين دوران بسياري از انواع آنها منقرض شدند و فقط اقسامي که نسل آنها تا امروز باقي است، دوام زندگي يافتند. در ميان اين پستانداران، خلقت بشر اوليه از همه ديرتر بوده است که به حدود 3 ميليون سال پيش ميرسد.
اگر تمام عمر کره زمين را يک سال فرض کنيم، هشت ماه اول از عمر زمين، موجود زندهاي وجود نداشته است. در ماههاي نهم و دهم، موجودات زنده به وجود آمدند. در دهه دوم ماه آخر سال پستانداران؛ و در روز آخر سال، بشر اوليه پا به عرصه حيات گذاشته است. سپس رو به ازدياد گذارده و زندگي کرده است و بعد منقرض شده و باز پيدا شده و منقرض شده و همينطور ادواري بر او گذشته است تا نسل موجود که آخرين دورههاي اوست. بشر قبل از اين نسل موجود، فاقد قوّه تشخيص بوده و مکلّف هم نبوده، زيرا آفرينش وي بر اساس فطرت بشر کنوني نبوده و آيه «نَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي» در نهاد وي تحقق پيدا نکرده و متّصف به فضائل و کمالات نشده است.
همانطور که اشاره شد، قرآن مجيد آفرينش بشر را از خلقت حضرت آدم عليهالسلام شروع کرده و صريحا بيان نموده است.
لفظ «آدم» در قرآن اسم خاص است که بر اولين بشر موحد اطلاق شده است. حضرت آدم عليهالسلام اولين بشر نيست، بلکه اولين بشر موحد است که آفرينش او براساس فطرت الهي است و ماهيت و کيفيت خلقت او را قرآن اينگونه بيان کرده است:
«همانا مَثَل خلقت حضرت عيسي عليهالسلام در خارقالعاده بودن مانند خلقت حضرت آدم عليهالسلام است که خداوند او را از خاک آفريد سپس بدان خاک گفت: بشري به حد کمال باش، همان دم چنان گرديد».
موفق و پيروز باشيد.
نظر خودتان را ارسال کنید