#حدیث_رفع_قلم
آیا حدیث رفع القلم و این که در روز نهم ربیع الاول قلم از شیعیان برداشته شده است و گناهی برای ایشان نوشته نمیشود، صحیح است؟
به نکات زیر دقت کنید:
1-این حدیث در منابع اولیه و اصلی حدیثی نیامده است. مجلسی روایتی را از کتاب "زوائد الفوائد" سید بن طاوس[1] یا فرزند او [2] و کتاب "المحتضر" شیخ حسن بن سلیمان، در فضیلت روز نهم ربیع الاول و اعمال آن نقل می کند.
2-برای این روز اعمال مستحبی زیادی بیان و در بزرگی و شأن این روز بسیار سخن فرسایی شده است. با توجه به محتوای آن که در صدد ایجاد و تبیین یکی از اعیاد بزرگ شیعیان بوده، امر عجیب و بعید این است که در هیچ کدام از کتابهای روایی مهم شیعه نیامده است و بزرگانی مانند شیخ کلینی، شیخ صدوق و شیخ طوسی از آن غافل باشند.
3-عبارت "یوم رفع القلم"، اگر به معنای روزی است که گناهان در آن روز نوشته نمی شود و مردم در انجام هر گناهی آزادند؟! چنین مطلبی با اصول اعتقادات و مسلمات قرآنی و روایی در تعارض است. پس هر کس به قدر ذرهاى کار نیک کرده باشد (پاداش) آن را خواهد دید و هر کس به قدر ذرهاى کار زشتى مرتکب شده آن هم به کیفرش خواهد رسید.[3]
4-علاوه بر این که چنین تفسیری از "یوم رفع القلم" با دیگر قسمت های این روایت طولانی ناساز گار است. در این روایت، روز نهم ربیع الاول را روز زهد، روز توبه، روز انابه و بازگشت به سوی خداوند، و روز تزکیۀ نفس خوانده است.[4] چنین صفاتی چگونه با روزی به این عنوان که هر گناهی در آن آزاد است، قابل جمع است؟!
[1] بحار الأنوار، ج 95، ص 351، انتشارات دار احیاء التراث، بیروت، 1403ق.
[2] الذریعة إلى تصانیف الشیعة، ج 12، ص 59[2] ، اسماعیلیان،قم، 1408ق.
[3] زلزله، 7 و 8.
[4] بحار الأنوار، ج 31، ص 128
با جوانان صحبت کنیم.
این کانال را به والدین و جوانان معرفی کنید
https://eitaa.com/eporsesh
نظر خودتان را ارسال کنید