سلام خدمت شما پرسشگر محترم
در مورد عالم ذر در ميان دانشمندان، مفسران، متکلمان و محدثان، گفتوگوهاى زيادى واقع شده است و اين، نشانگر پيچيدگى موضوع عالم ذر مىباشد.اما اينکه واقعيت دارد يا نه بله واقعيت دارد اماتفسير هاي گوناگون و مفصلي دارد .
خداى سبحان در قرآن کريم مىفرمايد: به خاطر بياور زمانى را که پروردگارت از پشت فرزندان آدم، ذريه آنها را برگرفت و آنان را گواه بر خودشان گرفت و از آنها پرسيد: آيا من پروردگار شما نيستم؟ آنان همگى گفتند: آرى، ما گواهى داديم. اين کار را خداوند به خاطر آن انجام داد که در روز قيامت نگوييد ما از اين موضوع توحيد و معرفه الله غافل بوديم. حال، اين ظهور و بروز در عالم ذر که واقع شده، به چه صورت انجام گرفته است و منظور از عالم ذر چيست؟ در ميان علما آراي مختلفي است از جمله :
1-منظور از عالم ذر، عالم ارواح است؛ يعنى، خداوند در آغاز، ارواح انسانها را آفريد و مخاطب ساخت و از آنان اقرار بر توحيد گرفت.
2-منظور ازعالم ذر، اجزاى بسيار کوچک نيست؛ بلکه ذر به معناى ذريه (فرزندان) است؛ خواه کوچک و صغير باشند يا بزرگ و کبير. بنابراين، سؤال و جواب در ميان انسان و خداوند، به وسيله پيامبران و به زبان قال مىباشد.
3-سؤال و جواب بين انسان و خداوند، به زبان حال، صورت گرفته است؛ آن هم بعد از بلوغ، کمال و عقل.
4- علامه طباطبائى مىگويد: موجودات داراى دو نوع وجودند؛ يک وجود جمعى در نزد خدا که در قرآن به عنوان ملکوت از آن ياد شده است و ديگرى وجودات پراکنده که با گذشت زمان، به تدريج ظاهر مىشوند. به اين ترتيب، عالم انسانيت دنيوى، مسبوق به عالم انسانيت ديگرى است که در آن جا، هر موجودى با شهود باطنى، خدا را مشاهده کرده، به واحديت او اعتراف مىکند و سؤال و جواب در عالم ذر، مربوط به آن جا مىشود.
براي مطالعه ي بيشترر.ک:
کتاب معارف قرآن جلد 1 و2 آيت الله مصباح يزدي
موفق و پيروز باشيد.
نظر خودتان را ارسال کنید