باسلام خدمت شما پرسشگر محترم
پاسخ سوال اول:
آنچه وظيفه ماست تشبه به آن حضرات و پيمودن راه آنان است ما بايد در همه حال سرباز آماده آن حضرت بوده و همواره در خدمت ايشان باشيم. اين مسأله را آيه 200 سوره آل عمران بيان فرموده: «يا ايها الذين امنوا اصبروا و صابروا و رابطوا و اتقواللّه لعلّکم تفلحون؛ اى کسانى که ايمان آوردهايد، صبر کنيد و يکديگر را به صبر واداريد و مرابطه نماييد و تقوا و خداترسى را پيشه سازيد، باشد که رستگار شويد».
امام باقر(ع) در تفسير اين آيه شريفه مىفرمايند: «صبر کنيد بر اداى فرايض (يعنى در انجام تکاليف الهى استقامت داشته باشيد) و در برابر دشمنان پايدارى کنيد و با امامتان (که انتظارش را مىکشيد) مرابطه نماييد»، (کتاب الغنيه ، شيخ مفيد، ص 105)
قرآن راجع به حضرت مهدى و اصحاب ايشان مىفرمايد: «الذين ان مکنّاهم فى الارض اقاموا الصلوه وآتوا الزکاه و امروا بالمعروف و نهو عن المنکر؛ کسانى که اگر در زمين به آنان توانايى دهيم نماز را بپا داشته و زکات (به مستحق) بخشيده و به معروف امر نموده و از منکر نهى کنند»، (حج، آيه 41).
امام باقر(ع) در تفسير اين آيه مىفرمايند: «اين آيه براى آل محمد(ع) است؛ يعنى، مهدى(عج) و اصحاب او»، (تفسير قمّى، ج 2، ص 87).
در نتيجه اگر ما هم مىخواهيم از اصحاب و ياران آن حضرت باشيم، بايد به اين امور اهتمام ورزيم.
ياران امام زمان داراي اوصاف و ويژ گيهاي برجسته اي هستند که مي توان در دو محور آنها را مورد بحث و ارزيابي قرارداد :
1) اوصاف ياران در قرآن:
در قرآن، آياتى وجود دارد که ويژگىهاى برشمرده آنها را، مىتوان بر ياران خاص حضرت مهدى(عج) تطبيق داد و در بعضى از روايات نيز، بيان شده که اين آيات در مورد مهدى(عج) و اصحابش باشد؛ از جمله مىفرمايد:
صلى الله عليه وسلميا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا مَنْ يَرْتَدَّ مِنْکُمْ عَنْ دِينِهِ فَسَوْفَ يَأْتِي اللَّهُ بِقَوْمٍ يُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الْکافِرِينَ يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ» ؛ مائده (5)، آيه 54..
براساس اين آيه خداوند در آينده جمعيتى را براى حمايت دين بر مىانگيزد و اوصاف کسانى را که بايد اين رسالت بزرگ را انجام دهند، چنين شرح مىدهد:
1. آنان عاشق خدا بوده و جز به خشنودى او نمىانديشند. هم خدا آنها را دوست دارد و هم آنان خدا را دوست دارند. صلى الله عليه وسلميُحِبُّهُمْ وَ يُحِبُّونَهُ»
2. در برابر مؤمنان خاضع و فروتن هستند.صلى الله عليه وسلمأَذِلَّةٍ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ»
3. در برابر ستمکاران قدرتمند هستند. «أَعِزَّةٍ عَلَى الْکافِرِينَ»
4. جهاد در راه خدا برنامه هميشگى آنهاست. «يُجاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ»
5. ثابت قدم بوده و از ملامت کنندگان باکى ندارند. «وَ لا يَخافُونَ لَوْمَةَ لائِمٍ»
در پايان مىفرمايد: «به دست آوردن اين امتيازات (علاوه بر کوشش شخصى)، مرهون فضل الهى است که به هر کس شايسته باشد، داده مىشود. «ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشاءُ وَ اللَّهُ واسِعٌ عَلِيمٌ».
در روايتى از امام صادق«ع» اوصافى براى ياران حضرت مهدى بيان شده که با اوصاف مذکور در آيه هماهنگ است .( بحارالانوار، ج 52، ص 308.
به طور کلى مىتوان اوصاف، و ويژگىهاى ياران خاص حضرت را در روايات چنين شمارش کرد.
2)اوصاف ياران در حديث:
شناخت عميق نسبت به خدا؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «در قلوب آنان (ياران مهدى)، نسبت به ذات خدا شکى نيست» همان، ص 317.
و «آنان به وحدانيت خداوند آن چنان که حق وحدانيت اوست، اعتقاد دارند» بشارة الاسلام، ص 220..
معرفت امام زمان(عج)؛ امام سجاد«ع» مىفرمايد: «آنان کسانىاند که به امامت مهدى(عج) اعتقاد دارند» کمال الدين، ح 1، باب 31، ح 2.
اخلاص؛امام جواد«ع» فرمود: «هنگامى که براى مهدى، 313 تن از اهل اخلاص جمع شد، خداوند امر او را ظاهر خواهد کرد» همان، ح2، ص 378-377.
اطاعت و فرمانبرى؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «اطاعت آنان از امام، بيشتر از فرمانبرى کنيز در برابر مولايش است» بحارالانوار، ج 52، ص 308.
استقامت؛ آن حضرت هم چنين فرمود: «... گويا قلبهاى آنان مانند تکههاى آهن است... محکمتر از سنگ است» همان، ص 307، ح 82.
جان نثارى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «آنان پروانه وار شمع وجود امام را در ميان گرفته و او را با جانشان محافظت مىکنند (يحفون به)» همان، ص 308.
برخوردارى از تأييدات الهى؛امام على«ع» فرمود: «... خداوند مردى (مهدى) را در آخرالزمان مىانگيزاند... او را به ملائکهاش تأييد کرده و انصارش را حفظ خواهد نمود» همان، ص 280،ح 6.
شهادتطلبى؛ امام صادق«ع» فرمود: «ياران مهدى، آرزو مىکنند که در راه خدا به شهادت برسند» همان، ص 307، ح 82.
صبر و بردبارى؛امام على«ع» مىفرمايد: «ياران مهدى، گروهىاند که به خاطر صبر و بردبارى در راه خدا، بر او منت نمىگذارند و از اين که جان خويش را تقديم حضرت حق مىکنند، به خود نمىبالند و تکبر نمىکنند» يوم الخلاص، ص 224.
شيران روز و زاهدان شب؛ امام صادق«ع» فرمود: «گويا من نظر مىکنم به قائم و اصحاب او در نجف و کوفه، سجدهها به پيشانىهاى آنها اثر گذاشته است؛ شيران در روز و راهبان در شباند...» بحارالانوار، ج 52، ص 386.
همدلى؛امام على«ع» فرمود: «ايشان يکدل و هماهنگ هستند» يوم الخلاص، ص 224.
خواستار برکت؛ از امام صادق«ع» آمده است: «آنان بر فراز اسبهاى خود دست بر زين امام مىکشند و تبرک مىجويند» بحارالانوار، ج 52، ص 308.
عبادت الهى؛ امام صادق«ع» فرمود: «در دل شب، از خشيت خداوند، نالههايى دارند مانند ناله مادران پسر مرده» و «شبها را با عبادت به صبح مىرسانند و روزها را با روزه به پايان مىبرند» يوم الخلاص، ص 224.
شجاعت؛مام على«ع» مىفرمايد: «همه شيرانىاند که از بيشهها خارج شدهاند و اگر اراده کنند کوهها را از جا بر مىکنند» همان.
علم و بصيرت؛ امام على«ع» مىفرمايد: «پس گروهى در آن فتنهها صيقلى مىشوند، مانند صيقل دادن آهنگر، شمشير را. ديدههاى آنان به نور قرآن جلا داده و تفسير در گوشهايشان جا گرفته است. در شب جام حکمت را به آنها مىنوشانند، بعد از اين که در بامداد هم نوشيده باشند» بحارالانوار، ج 52، ص 334، ح 64.
حق ياورى؛ امام صادق«ع» مىفرمايد: «خداوند به وسيله آنها، امام حق را يارى مىکند» همان، ص 308.
حکمت نورانى؛ از امام صادق«ع» نقل شده است: «گويى دلهاى آنان مشعل نورانى است (کان قلوبهم القناديل)» (همان)
با توجه به اين روايات، روشن مىشود که ياران حضرت مهدى(عج)، داراى چنان ويژگىها و اوصاف برتر و کم نظيرى هستند که به حق در اين مقام و موقعيت قرار گرفتهاند و بدين جهت نقش مهمى در پيروزى آن قيام جهانى خواهند داشت.
پاسخ سوال دوم:
در مورد تعداد ياران حضرت مهدي (عج ):سه دسته روايات وجود دارد
دسته اول :روايات متعدد (مستفيض ) از ائمه (ع) به ما رسيده است که ياران حضرت مهدي 313 نفر به تعداد ياران پيامبر در جنگ بدر هستند، (منتخب الاثر، صافي گلپايگاني ، الفصل السابع ، الباب الخامس ، بيست و پنج روايت را با اين مضمون گردآوري کرده است ) و در منابع روايي اهل سنت نيز همين تعداد به عنوان ياران حضرت مهدي بيان شده است ، (مجمع الزوائد و منبع الفوائد، نور الدين هيثمي ، ص 119؛ الحاوي للفتاوي السيوطي ، ج 2، ص 150، هر دو کتاب در الموسوعه الامام المهدي ، به نقل از ((چشم به راه مهدي ))، جمعي از نويسندگان ، دفتر تبليغات اسلامي حوزه ، ص 365).
دسته دوم :رواياتي که ياران ايشان را ده هزار نفر ذکر مي کند، (الغيبه ، نعماني ، ص 307؛ بحارالانوار، ج 52، ص 306 و 326).
دسته سوم :رواياتي که مي گويد تمام شيعيان در گرد حضرت جمع مي شوند و يا مي گويد اهل شرق و غرب زمين با نهضت او همراه مي شوند، (منتخب الاثر، صافي گلپايگاني ، الفصل السابع ، الباب السادس ، ص 597).
نتيجه ي جمع اين روايات ، با توجه به قرائن و شواهدي که از خود همين روايات استفاده مي شود اين است که ياران خاص حضرت که هسته اصلي نيروها را تشکيل مي دهند و فرماندهان و کارگزاران حضرت مهدي (عج) هستند، سيصد و سيزده نفر به تعداد اهل بدر مي باشند:
((امام صادق (ع):گويا مي نگرم به قائم (عج ) بر فراز منبر کوفه ، در حالي که يارانش پيرامون او حلقه زده اند. آنان پرچمداران و کارگزاران امام بر روي زمين هستند))، (کمال الدين ، ص 673).
از ياران خاص يعني 313 نفر، در روايات تعبير به ((نقبائ)) و ((خواص )) نيز شده است ، (بحارالانوار، ج 53، ص 7). اين عده ، کساني هستند که خداوند آنان را از قبل از ظهور حضرت مهدي (عج )، به سبب قابليت و لياقتشان برگزيده است ، (همان مصدر). ياران خاص (313 نفر) نخستين کساني هستند که گرد حضرت جمع مي آيند و دعوت جهاني امام مهدي با آنان شروع مي شود پس از آشکار شدن دعوت حضرت ، تعداد ده هزار نفر، کساني هستند که به امام (ع) مي پيوندند و به عنوان هسته اوليه نيروهاي حضرت ، تحت فرماندهي همان 313 نفر، قيام جهاني امام زمان با اين عده آغاز مي شود.
امام جواد(ع):زماني که سيصد و سيزده نفر از ياران خاص امام قائم به خدمت آن بزرگوار رسيدند حضرت ، دعوتش را به جهانيان آشکار مي کند و وقتي اين تعداد به ده هزار نفر رسيد، به اذن خداوند متعال قيام مسلحانه مي کند))، (بحارالانوار، ج 52، ص 283، حديث 10). و در ادامه ي نهضت ، توده هاي انبوه مردم از سراسر جهان که در انتظار منجي بشريت به سر مي برند و از ظلم و ستم به ستوه آمده اند، به ايشان مي پيوندند، (منتخب الاثر، الفصل السابع ، الباب السادس ، ص 597؛ الملاحم و الفتن ، سيد ابن طاووس ، ص 65).
موفق و پيروز باشيد.
نظر خودتان را ارسال کنید