سلام علیکم
1- به طور کلي يکي از شرايط وجوب حج استطاعت داشتن است كه مشتمل بر چند امر مىباشد:
الف ـ استطاعت مالي
ب ـ استطاعت بدني و جسمي:
مراد از استطاعت بدني، توانايي جسمي لازم براي انجام اعمال حج است. بنابراين حج بر بيمار و سالمندي كه قدرت رفتن به حج را ندارد، يا رفتن به حج براي او حرج و مشقّت دارد، واجب نيست.
ج ـ استطاعت طريقي:
يعني راه براي رفتن به حج باز و امن باشد، بنابراين كسي كه راه به روي او بسته است، به طوري كه نمي تواند به ميقات برسد يا اعمال حج را تكميل كند، و همچنين كسي كه راه حج براي او باز است ولي امن نيست مانند زماني که در راه، خطري جان يا بدن يا آبرو و يا مال او را تهديد ميكند، حجّ بر او واجب نيست.
د ـ استطاعت زماني. (۱)
بنابراين از آنجا که بايد همه ي اين چهار مورد با هم وجود داشته باشند تا حج بر شخص واجب شود و اگر يکي از آنها نباشد حج واجب نيست اگر در سال های گذشته به هیچ صورت نمی توانستید به حج بروید (از حیث استطاعت مالی یا از حیث این که امکان رفتن از غیر ایران و ثبت نام به هیچ صورت برای شما فراهم نبود) و هیچ چاره ای و راهی نداشتید جز اینکه از همین طریق ثبت نام اقدام کنید و الان هم که امکان رفتن فراهم است از لحاظ بدنی به هیچ صورت امکان رفتن نیست، الان تکلیفی ندارید و مي توانيد آن را بفروشيد.
2- بله اگر شما در سال های گذشته که توانايي جسمي هم داشته ايد، مي توانستيد بدون اينکه در نوبت باشيد حج را به جا آوريد و به جا نياورده ايد، -مراد رفتن مکه به صورت آزاد یا از طریق های دیگر است، زیرا گاهی برای افراد امکان رفتن هست ولی به دلیل ثبت نام رفتن خود را به تاخیر می اندازند- در چنین مواردی مساله متفاوت می شود. (۲)
پي نوشت
۱. سايت http://farsi.khamenei.ir/treatise-content?id=217#2313 ، مناسک حج، حجة الاسلام و حج نيابتي، مساله ۳۴ و ۶۶ و ۶۸.
۲. دفتر مرجع عالي قدر ۰۲۵۳۷۷۴۶۶۶۶
نظر خودتان را ارسال کنید